985-1014 - Choladynastin och de muslimska invasionerna av Indien

985-1014 - Choladynastin och de muslimska invasionerna av Indien

Choladynastin var en av de tre kronade kungarna av Tamilakam, ett område som omfattade stora delar av södra Indien. Choladynastin hade sitt ursprung i den tidiga sangamperioden, men nådde sin storhetstid under den medeltida perioden, mellan 850 och 1279 e.Kr. Choladynastin var kända för sin militära, politiska, kulturella och religiösa expansion, och skapade ett stort maritimt imperium som sträckte sig från Sri Lanka till Sydostasien.

Choladynastins glansdagar

En av de mest framstående cholahärskarna var Raja Raja I, som regerade mellan 985 och 1014 e.Kr. Han var son till Sundara Chola och Vanavan Mahadevi, och efterträdde sin äldre bror Uttama Chola på tronen. Raja Raja I var en skicklig krigare och administratör, som erövrade många territorier från sina rivaler, såsom Pandyadynastin, Chera, Calukya och Sri Lanka. Han var också en stor beskyddare av konst, litteratur och religion, och byggde det berömda Brihadisvara-templet i Thanjavur, som är ett världsarv. Raja Raja I lade grunden för Choladynastins gyllene era, som fortsatte under hans son och efterträdare Rajendra Chola I.

De muslimska invasionerna börjar i norra Indien

Under Raja Rajas regeringstid började dock de muslimska invasionerna av Indien, som skulle förändra den indiska historien och kulturen för alltid. De första muslimska angriparna kom från Ghaznavidriket, som var ett turkiskt rike baserat i nuvarande Afghanistan och Iran. Ghaznavidernas ledare var Mahmud av Ghazni, som var son till Sabuktigin, en före detta slav som hade grundat dynastin. Mahmud av Ghazni var en ambitiös och hänsynslös härskare, som ville utvidga sitt rike och sprida islam. Han var också känd för att plundra och förstöra många hinduiska och buddhistiska tempel och städer i Indien, och ta med sig enorma rikedomar tillbaka till Ghazni.

Mahmud av Ghazni blev sultan av Ghaznavidriket år 998 e.Kr., efter att ha besegrat sin bror Ismail i ett inbördeskrig. Han vände sedan sin uppmärksamhet mot Indien, som han såg som en källa till byten och erövringar. Han invaderade Indien sjutton gånger mellan 1000 och 1027 e.Kr., och erövrade stora delar av Punjab, Sindh och Gujarat. Han mötte dock motstånd från flera indiska kungar och furstar, såsom Jayapala, Anandapala, Trilochanapala och Bhoja. En av hans mest kända och kontroversiella attacker var den mot Somnath-templet i Gujarat år 1025 e.Kr., där han dödade tusentals hinduer och förstörde den heliga lingam, som han tog med sig till Ghazni som ett trofé. Mahmud av Ghazni dog år 1030 e.Kr., och efterlämnade ett stort men instabilt rike, som snart skulle splittras av interna strider och yttre fiender.

Bild från Thanjavur Vbmindia - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62787030