1984 Indira Gandhi mördas

1984 Indira Gandhi mördas

Indira Gandhi som barn sittandes vid Mahatma Gandhis sida

Indira Gandhi var en av de mest inflytelserika och kontroversiella politikerna i Indiens historia, som var landets första kvinnliga premiärminister, och som styrde landet i tre perioder mellan 1966 och 1984. Hon var dotter till Jawaharlal Nehru, som var en av ledarna för Indiens självständighetsrörelse, och som var landets första premiärminister. Hon var också mor till Rajiv Gandhi, som var landets premiärminister mellan 1984 och 1989.'

Stark och framgångsrik ledare

Indira Gandhi var en stark och karismatisk ledare, som hade stor popularitet bland folket, särskilt bland de fattiga och de lågkastiga. Hon genomförde flera reformer för att förbättra jordbruket, industrin, utbildningen och välfärden i landet. Hon var också en framgångsrik militär ledare, som vann kriget mot Pakistan 1971, och som stödde Bangladesh i dess frihetskamp. Hon var också en utrikespolitisk aktör, som stärkte Indiens relationer med Sovjetunionen, Kina och andra icke-allierade länder.

Korruption och skandaler

Indira Gandhi var också en auktoritär och korrupt ledare, som missbrukade sin makt och kränkte de demokratiska rättigheterna i landet. Hon införde en undantagstillstånd mellan 1975 och 1977, där hon stängde ner oppositionspartier, fängslade politiska motståndare, censurerade medierna och genomförde tvångssteriliseringar. Hon var också inblandad i flera skandaler, som Boforsaffären, som visade på hennes girighet och oärlighet. Hon var också ansvarig för Operation Blue Star, där hon beordrade den indiska armén att storma det heliga sikhiska templet Gyllene templet, för att slå ner på en sikhisk separatiströrelse. Detta ledde till att hon blev hatad av många sikher, och till att hon blev mördad av sina egna livvakter.

Indira Gandhi: Påverkade en nation

Indira Gandhi var en historisk och dramatisk person, som har format och påverkat Indiens politik och samhälle. Hon var en person som visade på de utmaningar och möjligheter som uppstår när en kvinna leder ett stort och mångkulturellt land. Hon var en person som var älskad och beundrad av många, men också hatad och fruktad av många. Hon var en person som var både en hjälte och en skurk, både en moder och en tyrann, både en fredsmäklare och en krigsherre.